Puur Natuur Achterhoek

Open dag 2022

NFN Keurmerk Prettig bloot
 
  Home
  Wie zijn wij
  Wat doen wij
  Lid worden
  Nieuws en archief
  Publicaties
  Links
  Contact
   
 

Puur natuur in het zwembad
18 september2022

DOETINCHEM - Het bestuur van de naturistische zwemvereniging Puur Natuur heeft het goed ingeschat. Dranghekken blijken niet nodig op de Open dag bij zwembad Rozengaarde.

Met Jan van de Korput meldt zich deze zondag welgeteld één nieuwkomer. Maar die toont zich dan ook razend enthousiast over zowel de club als het zwembad.
"Ik ben drie jaar geleden vanuit Limburg naar Doetinchem verhuisd, maar door corona en de ziekte van mijn vrouw kwam het er tot nog toe niet van me te oriënteren op naaktzwemclubs als deze.
Maar het bevalt me uitstekend. Er heerst hier een hele fijne sfeer merk ik. De man-vrouw-verhouding is goed en er zijn zelfs kinderen bij."

Naakttoerisme vooral voor ouderen
"Heel goed", vervolgt Van de Korput, "want doorgaans is naakttoerisme vooral iets voor ouderen. Dat zie je bijvoorbeeld ook op het nudistenstrand bij Braamt, waar ik al een paar keer geweest ben. Die mogelijkheid had ik in Limburg niet hoor. Misschien dat ze daar toch nog iets preutser zijn dan in de rest van Nederland. Er gaat voor mij niets boven zwemmen in natuurwater, zonder dat chloor zoals in het zwembad hier."

Veel zwemliefhebbers die nog nooit naakt gezwommen hebben vragen zich waarschijnlijk af wat daar nu precies de lol van is.
Secretaris Theo Wagenaar van Puur Natuur is daar heel duidelijk over.

Zonder kleren valt ‘dat’ weg
"Het maakt alles uit. Echt alles. Ik bedoel, als je een mooie dame ziet in een bikini dan roep je, zeker als man al snel, nou nou! Maar zonder kleren valt dat helemaal weg."
Jan van de Korput zegt het daar helemaal mee eens te zijn. "Ik meld me ook meteen aan bij de club. Ik ben meer dan veertig jaar lid geweest van het Nederlands verbond van naturisten, Zon en Leven. Die hebben her en der in het land eigen terreinen, maar voor mij allemaal net te ver weg. Helemaal in deze tijd waarin we zuinig moeten zijn met energie. Een uur reizen vind ik geen probleem, maar dan wel op de fiets.

Dat vond ik juist geweldig"
Dat het naaktzwemmen op de zondagen bij Puur Natuur al om half negen start zegt hij niet erg te vinden. "Integendeel, dat vind ik juist geweldig. Ik word altijd vanzelf tussen zes en zeven uur wakker, dus helemaal prima zo. Op de woensdagavond kun je hier tussen negen en tien uur eveneens naakt zwemmen. Dat ga ik zeker ook proberen. Eens kijken hoe dan de sfeer dan is."

Secretaris Theo Wagenaar waarschuwt wel dat dan alleen het zogeheten zorgbad beschikbaar is. Het wedstrijdbad en het doelgroepenbad alleen op de zondag. Het zorgbad is feitelijk meer voor de sociale contacten. Daarin maak je veel makkelijker een praatje dan in het wedstrijdbad.

Voorzitter Joke Revelman de Vries heeft wel wat zorgen over de stijgende energieprijzen.

"We hebben nog geen signalen gekregen dat de huur van het bad omhoog gaat, maar dat is natuurlijk wel te verwachten. Maar als relatief klein clubje kunnen wij de hoofdprijs echt niet betalen.

foto: Jan Ruland van den Brink

We hebben al wat verontrustende verhalen vernomen over andere zwembaden. Her en der wordt de temperatuur van het zwemwater al teruggeschroefd en zelfs baden gesloten. Hoe het hier uitpakt hangt natuurlijk ook af van het contract dat Rozengaarde heeft met de energieleveranciers."

"Jaren terug kregen we nog subsidie van de gemeente”, vult Theo Wagenaar aan. "Toen dat stopte haakten ook wat leden af. De laatste jaren zitten we zo tussen de 65 en 70 leden. Gelukkig komen die niet allemaal tegelijk. Meer dan 25 man moeten ook niet tegelijk baantjes willen zwemmen, want dan wordt het dringen."

Het lidmaatschap bij Puur Natuur kost nu zo’n honderd euro. "Maar goed, daar kun je dan ook twee keer per week voor zwemmen", benadrukt Wagenaar.
Wie zich nieuw meldt mag zelfs twee keer voor niets proef komen zwemmen. Het mooie van zo vroeg zwemmen op de zondag is dat je je daarna heerlijk fit voelt terwijl je de hele dag nog voor je hebt."

Rob van der Velden - 18.09.2022