Puur Natuur Achterhoek

Stroom (zonder) broek

NFN Keurmerk Prettig bloot
 
  Home
  Wie zijn wij
  Wat doen wij
  Lid worden
  Actualiteiten
  Publicaties
  Links
  Contact
   
 

(Gepubliceerd in het blad "Naturisme" 2003/3 van juni 2003)

Wanneer Achterhoekse naturisten ergens naakt op een strand wilden liggen, moesten ze tot nu toe naar Winterswijk of Lathum reizen. Voor mensen zonder eigen vervoer was het nogal lastig. Leuk was anders, maar er wás ook geen keuze. Aan deze situatie komt nu gelukkig een eind, omdat vlakbij Doetinchem een nieuw naaktstrand beschikbaar is. Dit naaktstand aan de plas Stroombroek bij Braamt, was jaren lang de grote wens van de lokale naturisten. Stroombroek ligt aan de voet van het bosrijke en heuvelachtige Montferland. Het gebied bestaat uit een ruime waterplas met strand en speel- en ligweiden. Al jaren probeerde de zwemvereniging Puur Natuur daar een naaktstrand te realiseren. Eerst tevergeefs, vanwege zowel praktisch als principiële bezwaren bij de autoriteiten.

Toestemming

Puur Natuur zocht vervolgens contact met het Recreatieschap Achterhoek en Liemers, dat belast is met het bevorderen van de mogelijkheden voor openluchtrecreatie en toerisme. Het Recreatieschap had sympathie voor de wensen getoond, maar kon daar aanvankelijk nog geen invulling aan geven. Met de plannen om een hotelaccommodatie en een evenemententerrein naast de plas te realiseren, kwam ook het aanleggen van het naaktstrand in beeld. Echter, door de economische tegenwind werden de grote plannen vooralsnog niet uitgevoerd. Desondanks besloot het Recreatieschap niet terug te komen op haar besluit, en maakte een begin met het aanleggen van een naaktstrand. Het strand is dus nog niet volledig ingericht zoals het de bedoeling is. Wel zijn er al enkele bomen weggehaald om meer zon toe te laten, er zijn prullenbakken geplaatst en is er aan alle zijden een groene afscherming. De ingang wordt van een bord voorzien en er is een fietsenstalling. Voorlopig komt er nog geen toiletgebouw, maar wel het begin van een geegaliseerd zandstrand. De naturisten zijn hier al heel blij mee. Dit is het resultaat van een samenwerking die elke naturistenclub zich zal wensen. Toch wil Puur Natuur dat het strand niet als “hun”strand wordt geacht. Het is een openbaar naaktstrand, waar ieder naturist zich lekker zal voelen.

Ontspanning

De toegang is gratis. Alleen voor een auto wordt er parkeergeld geheven. Een bezoek aan Stroombroek is mogelijk te combineren met de vele andere mogelijkheden voor ontspanning en vermaak in de directe nabijheid, zoals een bezoek aan de sauna Palestra of aan het kinderattractiepark Land van Jan Klaassen. Accommodatie kan op Bungalowpark Stroombroek, aan de andere kant van de plas, gevonden worden. De omgeving kun je verkennen in een huifkar of te paard. Rond Stroombroek zijn er meerdere gemarkeerde fiets- en wandelroutes uitgezet in een prachtige omgeving.

Amit Bar.