Puur Natuur Achterhoek

'Naturistisch zwemmen geeft gevoel van vrijheid'

NFN Keurmerk Prettig bloot
 
  Home
  Wie zijn wij
  Wat doen wij
  Lid worden
  Actualiteiten
  Publicaties
  Links
  Contact
   
 

Interview in de weekkrant van vrijdag 8 april 2016 • pagina 8

Puur natuur het water in

Naturistische Zwemvereniging Puur Natuur Achterhoek houdt op zondagochtend 10 april een inloopochtend bij zwembad Rozengaarde, om zwemmers vertrouwd te maken met naaktzwemmen.

DOOR CARLA VAN DER MEER

DOETINCHEM - „We willen niet-naturistische zwemmers kennis laten maken met deze heerlijke vorm van recreatie”, zegt Willem Ebbers, bestuurslid van Naturistische Zwemvereniging Puur Natuur.

"Iedereen mag de zwemkleding thuis laten en bloot meezwemmen." Puur Natuur zwemt twee keer in de week bij zwembad Rozengaarde, op woensdagavond en zondagochtend. „We starten zondagochtend zoals altijd om 8.30 uur met een half uur baantjes zwemmen", laat Ebbers weten. "Daarna gaan we van 9 tot 10 uur in de diverse doelgroepenbaden verder. Als extraatjes op de inloopochtend organiseren we diverse activiteiten. Er is onder andere een stormbaan voor de jeugd met diverse waterattributen. Ook komt een medewerkster van het zwembad de zwemmers enkele grondbeginselen van aquarobic demonstreren. Tijdens de inloopochtend hebben we gratis koffie en een versnapering.

"Puur Natuur bestaat dit jaar 37 jaar. De vereniging telt momenteel ongeveer zeventig volwassen leden en rond de twaalf kinderen. We zijn ooit begonnen in het zwembad van het GSGD, nu Rietveld Lyceum", zegt Ebbers. "Toen dat zwembad dicht ging, zijn we verhuisd naar zwembad Rozengaarde. Dit met veel plezier over en weer. We hebben een goede samenwerking met het zwembad." Puur Natuur huurt drie baden. Het eerste half uur het wedstrijdbad en van 9 tot 10 uur het doelgroepenbad en het instructiebad. "De bodem van het doelgroepenbad is beweegbaar en die kunnen we op zo’n hoogte zetten, dat kinderen zich ook veilig voelen in dit bad”, laat Ebbers weten.
"Het doelgroepenbad is ideaal voor mensen die iets minder mobiel zijn, omdat het ook toegankelijk is voor rolstoelers.”

Naturisme is een bepaalde levensstijl. Veel van de leden gaan in de zomer ook naturistisch kamperen. "Die stijl zetten we in de winter door, door twee keer te gaan zwemmen bij Rozengaarde", vertelt Ebbers. "Mensen zeggen wel eens dat ze bang zijn om bekeken te worden. Dat is bij ons niet het geval. We zijn lid van Naturisten Vereniging Nederland en die geeft het keurmerk prettig bloot uit. Dit keurmerk krijgen verenigingen die ervoor zorgen dat iedereen zich prettig voelt in zijn blootje. Het naturistisch zwemmen is een gevoel van vrijheid. Je ervaart het water over je hele lijf. Het zwemmen is een verlengstuk van de naturistische levensstijl, waarbij respect voor natuur en voor elkaar centraal staat.

Puur Natuur heeft als voorjaarsactie dat zwemmers die zich tijdens de inloopochtend aanmelden het eerste halfjaar gratis mogen zwemmen bij de vereniging. "Naast het zwemmen bij Rozengaarde organiseren we in de zomer activiteiten op het strand bij Stroombroek en Rhederlaag."

 Willem Ebbers in het bad van Rozengaarde

FOTO: ROEL KLEINPENNING